TSE belgesi tüketicilerin ürün ve hizmet satın alırken dikkat ettiği bir takım asgari şartların yerine getirildiğini gösteren belgelerdir. Bu belgeler ürün üzerinde bir damga ile gösterilmektedir. TSE belgesi, ürünün ve hizmetin sağlık ve kalite şartlarına uygun olduğunu ifade eder. Tüketicilerin ise denetlenmiş ürünler alması açısından işe yarar bir belge olarak karşımıza çıkar.

TSE Belgesi Nedir?

TSE, Türk Standartları Enstitüsü’nün kısaltmasıdır. Bu enstitü üretilen ürünlerin ve kullanıcıya sunulan hizmetlerin minimum kalite şartlarını karşılayıp karşılamadığını ölçer. Bir üründe ya da hizmette TSE belgesinin bulunması; Türk Standartları Enstitüsü tarafından asgari kalite şartlarının sağlandığı anlamına gelir. 

Genel olarak TSE standartları birkaç farklı bölümden oluşmaktadır. TSE almak isteyen firmalar açısından bu durum iki farklı kategoride toplanabilir. Bunlar işyeri ile şartlar ve personel ile ilgili şartlardır. İşyeri şartları arasında makinalar, ekipmanlar, dokümantasyon yapısı vardır. Personel ile ilgili şartlarda ise formlar, özlük dosyaları, sabıka kayıtları, portör muayeneleri, mesleki yeterlilik belgeleri ve sorumlu yönetici belgeleri gibi birçok farklı ihtiyacı içermektedir.

TSE damgası bulunan ürünler, damgasız ürünlere göre çok daha fazla güvenilirdir. 

TSE Damgası Ne İşe Yarar?

TSE belgesi, bir ürünün ya da hizmetin asgari standartları karşılayıp karşılamadığını ifade eder. TSE damgalı ürünler, Türk Standartları Enstitüsü tarafından sağlığa zararları ve kalitesi açısından kontrol edilerek, denetlenmektedir. Bu sayede tüketiciler çok daha kaliteli ve sağlıklı ürünlere basit bir damga kontrolü ile ulaşabilmektedir.

TSE belgesi birçok işletme açısından son derece önemlidir. TSE damgası bulunan ürünler kullanıcılar tarafından çok daha sıklıkla tercih edilirler. Bunun yanı sıra TSE damgası, markanın adını da güçlendirecektir. Aynı zamanda işletmeler kalifiye elaman yetiştirmek konusunda da güçlük yaşamayacaktır

Eğer bir üründe TSE damgası yoksa o ürün yeterli bir kontrolden geçmemiş ve denetimleri zayıf anlamına gelir. Bu nedenle TSE damgası bulunmayan ürünler, birçok farklı soruna yol açabilir. 

TSE belgesi almanın işletmeler açısından birçok farklı faydası vardır. Bu belgelere sahip işletmelerin elde edecekleri faydalar şu şekilde listelenebilir;

  • Sunulan hizmetler daha güvenli ve kaliteli hale gelecektir.
  • Sektörde güvenilir bir marka olarak öne çıkabilirsiniz.
  • TSE damgası aynı zamanda itibarınızı ve müşteri sadakatini de arttırır.
  • Tüketicilerin daha güvenli ve sağlıklı ürünleri tercih etmesi sağlanacaktır.
  • Kalifiye eleman yetiştirmenize yardımcı olacaktır.
  • İşletmenizin herhangi bir denetim sırasında sorun yaşamasının önüne geçecektir.
  • Toplum içerisinde kaliteli ürünün ne olup olmadığına dair bilinç seviyesi yükselecektir.
  • İşletmenizin kaliteden ödün vermediğini tüm tüketicilere gösterebilmenizi sağlar.
  • Müşterinin memnun kalmasını sağlayacaktır.

TSE belgesi hem işletmelere hem de tüketicilere birçok farklı fayda sağlar. TSE belgesini sahip olarak, daha kaliteli bir hizmet sunabilir ve satış rakamlarınızı arttırabilirsiniz.

TSE Belgesi Nasıl Alınır?

TSE belgesi ya da HYB yani hizmet yeterlilik belgesi alma işlemleri için, öncelikle sektörünüze ait standartları bulmanız ve bu standartları temin etmeniz gerekir. Sektörünüzün ihtiyaçlarına dair tüm TSE standartlarını temin ettikten sonra, TSE ürün belgelendirme için sizden istenen şartların tamamını öğrenebilirsiniz. Gerekli olan belgelendirme şartlarını ilgili standartlara kavuşturduktan sonra başvuru formu doldurulmalı ve TSE’ye başvuru yapılmalıdır. TSE size denetim için bir tarih verecektir.

Ürün belgelendirme için size verilen tarihte TSE denetçileri işletmenize gelerek, bir dizi denetim de bulunacaktır. Bu denetimin ardından yetkililerin uygun görmesi halinde yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Eğer bu denetim sırasında üretim yerinde bir takım eksiklikler olursa, TSE size eksikleri bildiren bir rapor verecektir. Bu listede yer alan eksiklikleri gidererek yeniden TSE’ye başvurabilir ve yeni bir denetim tarihi oluşturabilirsiniz.

TSE belgesinin yanı sıra bir de HYB yani hizmet yeterlilik belgesi vardır. Bu belge, hizmet verdiğiniz işletmenizin standartlara uygun olması halinde verilmektedir. HYB alabilmek için faaliyet yürüttüğünüz sektöre özel olarak hazırlanmış olan TSE standardını satın almanız gerekir. Bunun ardından TSE’nin sektörünüze dair beklentilerinin neler olduğunu görebilir ve bu şartları yerine getirebilirsiniz. Şartları yerine getirdikten sonra verdiğiniz hizmetin kalitesini belgelendirmek için Türk standartlarına uygun olduğuna dair başvuru yapabilirsiniz. Yapılan denetimin ardından Hizmet Yeterlilik Belgesi alabilirsiniz.

TSE Belgesi Şartları 

TSE belgesini almak için gerekli olan şartları gösteren ve detaylı olarak hazırlanmış kitapçıklara TSE standardı adı verilmektedir. Sektörünüze ve yaptığınız işe uygun olarak hazırlanmış TSE standardını satın alarak, şartların neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ürünün sınıfı tipi ve türünü belirten TSE belgesi geçerlilik süresi 1 yıl olan belgedir. İşletmeniz adına düzenlenen ve üzerlerinde kalite standartlarına uygun olduğunuzu gösteren damganın bulunduğu bu belge, bir yılın ardından yeniden çıkarılmalıdır.

TSE markasının tüm ürün ve hizmetleri sıkı denetimlerden geçmektedir. Geçerlilik süresi bir yıl olan bu belgeyi almak zor değildir. Ancak bunun için titizlikle hazırlanmak gerekir. TSE ürün belgelendirme süreci, HYB sürecine oranla nispeten daha zordur. Üretilen ürünler çok daha geniş bir kontrolden geçmek zorundadır. Bu belge ürünün tipi ve türünü belirten ibarelere sahip olacaktır.  Yeterli çalışmaları yaptığınız takdirde TSE belgesi almak çok daha kolay bir süreç olacaktır.

Eğer yaptığınız iş personel, öğrenci taşımacılığı ya da teknik servis gibi hizmetleri içeriyorsa TSE HYB başvurusu yapmanız gerekir. Eğer belirli bir ürün üretiyorsanız TSE belgesine başvurmalısınız. Bununla birlikte üretim yapıyor olsanız dahi tüm firmalar HYB alabilirler. 

Eğer aradığınız halde ticari markası cinsi sınıfı size uyan standartları bulamadıysanız, TSE henüz sizin sektörünüze uygun bir standart hazırlamamış demektir. Bu durumlarda TSE belgesi almak için taslak sayılabilecek bir standart hazırlayıp sunmanız gerekir. TSE imal ettiğiniz ürünlerin markası cinsi sınıfı tipi gibi konuları değerlendirerek, size süresi bir yıl olan TSEK belgesi verecektir. Zaman içerisinde ise bu talepler değerlendirilerek, TSE standartlarına dönüşmektedir.

TSE Belgesi Fiyatları

TSE belgesi, birçok firmanın ürünlerini satabilmesi açısından oldukça önemlidir. Prestijinizi koruyan bu belge, potansiyel müşterilerin dikkatini daha fazla çekmenizi sağlar. TSE Hizmet Yeterlilik Belgesini nasıl alabileceğinizi ve şartları yukarıda belirttik. TSE belge fiyatı ise birden fazla aşamaya bağlı olarak belirlenmektedir.

TSE belge ücreti, Türk Standartları Enstitüsü’ne ödenmektedir. Bu ödemelerin yapılmaması durumunda başvurunuz alınmamaktadır. Bir devlet kurumu olan TSE, işletmeniz adına cari hesap açar.

TSE belgesi ücretleri, dört farklı kategoride ele alınabilir. Bunlardan ilki TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi avans ücretidir. Bu ücret ilk başvuruda TSE’ye ödenecek olan HYB başvurusu için ödenmektedir. Başvurunuzu işleme alınmasını istiyorsanız, bu ücreti ödemeniz gerekir. Başvuru sırasında dekontun da iletilmesi gerekir. Başvuru ücreti ödenmemiş firmaların başvurusu dikkate alınmamaktadır.

TSE belgesi fiyatlarına dahil olan bir diğer ödeme ise Hizmet Yeterlilik Belgesi teknik hizmet bedelidir. Bu ücret, Türk Standartları Enstitüsü inceleme uzmanları için ödenmektedir. Bu ücretin ödenmesinin ve başvurunun yapılmasının ardından uzmanlar işyerinizi denetler. Eğer fiziksel eksiklikleriniz varsa ve teknik şartları sağlayamıyorsanız, TSE uzmanları yeniden denetime gelecektir. Denetime tekrar gelinmesiyle birlikte, teknik hizmet bedeli olarak bu ücretin yeniden ödenmesi gerekir. Bu da her eksiklik yaşandığında ve uzmanlar her defasında denetime geldiğinde ödenmesi gereken bedelleri artırmaktadır.

TSE belge ücretlerinden bir diğer ise inceleme uzmanı ulaşım gideridir. Eğer TSE inceleme uzmanı danışmanlık firmanızın araçlarıyla ulaşımını sağlamışsa, ulaşım gideri yansıtılmamaktadır. Ancak TSE inceleme uzmanlarının kendi araçlarıyla denetime gelmesi durumunda, ekstra olarak bu ücret de yansıtılır. Bu ücrette inceleme uzmanları ve firmanız arasındaki uzaklığa göre ödemeniz gereken ücretler de farklılaşacaktır.

TSE belge fiyatlarında ödemeniz gereken son kategori ise yetkili servis ve marka ilave ücretleridir. Eğer firmanız yetkili servis tek servis ve marka olarak ödeme yaparsanız. Her bir yetkili servis ve marka eklenmesinde ise ekstra ödemeler ortaya çıkacaktır. Aynı durum ithalatçı firma iseniz de geçerlidir. Her marka ilave etmenizde fiyatlara ekstra olarak ücretler yansıyacaktır.

TSE belge fiyatları duruma göre değişiklik gösterecektir. Kaç ürün ve marka için belge alacağınız fiyatların belirlenmesinde en önemli kriterdir. Buna karşın denetim elemanlarının kaç kere geldiği gibi faktörler de fiyatları yansır.

TSE belge ücretleri ve başvurusu konusunda daha fazla detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Alkan Belgelendirme olarak, tüm işlemlerinizi detaylı bir biçimde açıklamakla kalmıyor aynı zamanda tüm başvuru sürecini sizin için daha sağlıklı hale getirerek, olumlu sonuç alma ihtimalinizi de artırıyoruz.