Her ülkenin ithal edeceği ürünlere dair bir güvenlik ve kalite politikası bulunur. Bu politika doğrultusunda birçok farklı standarda bağlı olarak belgeler verilmektedir. Bu belgelerin alındığına dair işaretler, ürünlerin ithalatında yasalara uygun, kaliteli ve sağlıklı olduğunu göstermektedir.

Avrupa Birliği’ne ihracat yapmak için gerekli olan sertifika ise CE belgesidir. CE belgesi ile Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere ihracat yapabilir ve ticaret hacminizi genişletebilirsiniz.

CE Belgesi Nedir?

CE belgesinin açılımı “Conformité Européene” olarak ifade edilir ve bu terim Türkçeye “Avrupa’ya uygunluk” olarak çevrilmiştir. Bu ifadenin amacı sağlıklı ürünler ile sağlıksız olanı ayrıştırmaktır. Avrupa Birliği, standartlarını karşılamayan ürünler bu ülkelerin pazarlarına giremezler.

Bu sebeple ürettiğiniz ürününün Avrupa Birliği pazarına girmesini istiyorsanız, CE sertifikası almanız gerekir. Bu belgeye sahip olan tüm üreticiler, ürününe CE işareti koymak zorundadır. Bu yasal olarak bir zorunluluğu işaret eder. Son kullanıcı, CE işaretini bir kalite standardı olarak algılar. Tüketiciler tercih ettikleri üründe CE sembolü olup olmadığını önemserler. 

CE sertifikası alan bir üretici, imal ettiği ürünlerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyeceğine dair bir takım yükümlülükler üstlenmiş olur. Bunun yanı sıra tüm imalatçıların ve üreticilerin CE belgesine sahip olması zorunluluğu, adil bir rekabet ortamının oluşmasına da zemin hazırlar.

Üreticiler AB sınırları içerisinde üretim yapıyor olsalar dahi akredite kuruluşlar tarafından CE belgesi alması gerekir. 

CE Belgesi Ne İşe Yarar?

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına ürün ihraç edebilmek için mutlaka CE işareti olması zorunluluğu getirilmiştir. Bu sebeple, güvenli bir şekilde ve yasal olarak Avrupa Birliği pazarına giriş yapabilmek için CE uygunluk belgesi ihtiyacı vardır. CE işareti ürün açısından son derece önemli bir kriterdir. Bu kriteri yerine getirmeyenler, ürünlerinin satışını yapamazlar.

Bu açıdan dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri CE uygunluk belgesinin bir kalite sertifikası olmadığıdır. CE belgesi almak için ürünün herhangi bir zararı olmadığı ve standartlara uygun olduğu kanıtlanmalıdır.

CE belgesinin her zaman yetkili bir kuruluş tarafından verilmesine gerek yoktur. Üretici CE sembolünü ürünün üzerine kendisi de iliştirebilir. Buna karşın bu işareti yerleştirebilmek için ürünün riskli olup olmamasına ilişkin iki şekilde davranılmalıdır. Ürün belirli riskler taşıyorsa, onaylanmış kuruluşlara başvuru yapılmalı ve uygunluk değerlendirmesinin sonuçları beklenmelidir. Ürünün satışının uygun olduğuna dair hazırlanan belge ise saklanmalıdır. Bu kapsamda hazırlanan sertifikaya CE belgesi ve faaliyete ise CE belgelendirme adı verilmektedir.

CE İşaretinin Firmalara Faydaları Nelerdir?

  • Alçak Gerilim ile çalışan elektrikli cihazlar
  • Vücut içine giren aktif tıbbi cihazlar
  • Otomatik olamayan tartı aletleri
  • Kişisel Koruyucu Ekipmanlar
  • Sivil Amaçlı Patlayıcılar
  • Sıcak Su Kazanları
  • Oyuncaklar
  • Makineler
  • Asansörler
  • Tıbbi Cihazlar
  • Gezi Tekneleri
  • Yapı Malzemeleri
  • Basit Basınçlı Kaplar
  • Gaz Yakan Cihaz ve Aletler
  • Radyo Telekomünikasyon Ekipmanları
  • Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Cihazlar
  • CE Belgesi Alınması Zorunlu Olan Ürünler
  • Üzerine yerleştirilen ürünün sağlık ve güvenlik şartlarını taşıdığını gösterir.
  • Ticari yönden ürünlerin bir ülkeden AB’ye üye olan bir ülkeye serbestçe girişinin yolunu açar.
  • Ürünün pasaportu niteliğindedir.
  • Ürünün kalitenin düzeyini gösterir.
  • Ürünün Yeni Yaklaşım Direktifleri ’ne uygun olduğunu gösterir.

CE Belgesi Nasıl Alınır?

Firmaların AB pazarında ürünlerini satışa sokabilmesi için CE uygunluk belgesi alması gerekir. Bu belgenin alınması için bazı yasal kurallar vardır. Bunun yanı sıra, tüm CE belgelendirme faaliyeti sırasında, firmanın üretmiş olduğu ürünlerin standartlara uygun olması gerekir. Firmalar bununla ilgili uygunluk beyanında bulunması gerekir. Uygunluk beyanı firmanın kendisine ait bir sorumluluktur. 

Ürünlerinde CE sembolü kullanmak isteyen şirketlerin herhangi bir kuruluşa lisans başvuru yapmasına gerek yoktur. Buna karşın kesinlikle uyulması gereken bazı kurallar ve prosedürlerin varlığı da unutulmamalıdır.

Eğer imal ettiğiniz mal risksiz ürün grupları içerisinde ise, temel gerekliliklere uygun olduğunu firma kendisi beyan edebilir. Burada önemli ve gerekli olan, üreticinin yaptığı beyanın arkasında durmasıdır. Bu da belgelerle kanıt isteyen bir süreçtir. Herhangi bir şikâyet ya da itiraz durumunda, üretici kendisini belgelerle savunabilmelidir. Firmalar bu tip durumlarda belge ibraz edemezse yaptırımlarla karşılaşacaktır.

Eğer ürün riskli olabilecek özelliklere sahip ise bambaşka bir yol izlenmesi gerekir. Ürünün temel standartlara uygun olup olmadığı incelenmeli ve onaylanmalıdır. Ürünün, farklı risk derecelerine bağlı olarak, ilgili bakanlıklar tarafından yetki almış ve Avrupa Birliği tarafından resmi olarak tanınmış bir kuruluş gerekli testleri yapabilir. Bu testlerin ve incelemelerin sonucunda ise eğer şartlar sağlanmışsa ürünün uygun olduğu onayını verebilir. 

CE belgelendirme süreçleri, karmaşık ve komplike olabilirler. Bu süreçte deneyimli ve uzman bir bakış açısı oldukça önemlidir. Eğer böylesi bir sürece adım atmak istiyorsanız bir danışmanlık firmasından yardım almanız birçok sorunu rahatlıkla çözmenize yardımcı olacaktır.

CE Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

CE belgelendirme süreçlerinden anlaşılacağı üzere, yapacağınız başvurucu ciddi ve özenli bir çalışma, planlama ve dikkat gerektirir. Bu nedenle evraklarda ve süreçlerde yapılacak bir hata, geri dönülemez manevi ve maddi hasarlara yol açabilir. Bu noktada CE belgelendirme sürecine başlamadan önce ve başladıktan sonra bazı şartları yerine getirmeniz ve bunlara hassasiyetle yaklaşmanız gerekir.

Öncelikle her ürünün CE belgesine ihtiyacı yoktur. Ürettiğiniz ürünün ilgili gruplar içerisinde olup olmadığını iyice araştırmanız gerekir. Bunun yanı sıra ürünün risk seviyesine göre değerlendirmesini yapmalı ve tercih edeceğiniz prosedürü buna göre seçmeniz gerekir. Prosedürlerin arından yönetmelikler doğru bir şekilde anlaşılmalı ve yerine getirilmelidir. Teknik dosta doğru şekilde hazırlanması gereken dokümanları içerir. Son olarak doğru ve güvenilir bir akredite kuruluşu seçmeniz yeterli olacaktır.

Tüm bu sürecin, öncesinde ve sonrasında karşılaşabileceğiniz birçok potansiyel sorun vardır.  Bu sorunlarla karşılaşmamak adına yapabileceğiniz en doğru şey bir belgelendirme ve danışmanlık firmasıyla çalışmak olacaktır. Alkanlar Belgelendirme Eğitim ve Danışmanlık, tüm CE sürecinizde size destek olarak, süreci sizinle birlikte yürütecektir. CE başvuru, test ve onay sürecinde hiçbir sorunla karşılaşmamanız için deneyim, uzman, profesyonel ve geniş kadrosuyla Alkanlar Belgelendirme ve Danışmanlık firmasını tercih etmeniz yeterli olacaktır. Siz de Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapmak ve ticaret hacminizi genişletmek için hemen CE süreçlerine başlayabilirsiniz. Bunun için Alkan Belgelendirme ve Danışmanlık firmasıyla iletişime geçebilir, gerekli olan tüm adımları tek tek ve ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz. Bu sayede belgelendirme sürecinde yaşanabilecek ve geri dönüşü olmayan hataların da önüne kolaylıkla geçebilirsiniz.

CE Belgesi Fiyatları

CE belgesini hangi ürünler için ve nasıl alabileceğinizi yukarıda detaylarıyla anlattık. Firmaların en çok merak ettiği sorulardan biri de CE belgesinin fiyatlarıdır. Belge başvuru ücretleri firmalar için kimi zaman ekstra maliyetler yaratabilmektedir. Bununla birlikte CE belgesinin avantajları düşünüldüğünde bu maliyetler oldukça makuldür.

CE belgesi fiyatı konusunda tek bir rakam vermek mümkün değildir. Bunun temel sebebi, CE belgesi ücretinin, firmanın ürettiği ürünün özelliklerine göre değişmesidir. Bunun yanı sıra belge almak için başvurduğunuz kuruluş da fiyat üzerinde etkili faktörlerden biridir. Ürünün özelliğine göre 5 ila 10 yıl arasında farklı geçerlilik süresine sahip olan CE belgesi, fiyat açısından her firma için farklı rakamları ortaya çıkarmaktadır.

CE belgesi fiyatı, her yıl yenilenmektedir. Fiyatın yenilenmesi ise genel olarak akreditasyon kurumuna ve ekonominin durumuna bağlıdır. Tüm bunlara karşın CE belgesi ücretlerinin, avantajlarının yanında çok düşük bedellere sahip olduğunu belirtmek gerekir.

Birçok firma CE belgesi için ne kadar ödemesi gerektiğini merak eder. Bu merakı gidermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Alkan Belgelendirme olarak, firmanızın ve ürününüzün özelliklerini değerlendirerek CE belgesi ücretleri konusunda net rakamlar veriyoruz. Fiyatların yanı sıra belgelendirme için gerekli şartlara ilişkin de daha detaylı bilgileri uzman personelimizden edinebilirsiniz. CE belgesi başvurusu ve fiyatlarıyla ilgili net bilgilere ulaşmak için bizi hemen arayabilir, uzmanlarımızın öneri ve tavsiyelerini alabilirsiniz.