ISO 22301 toplumsal güvenlik ve iş sürekliliği yönetim sistemi standardı kuruluşların iş sürekliliğini kurmak, yönetmek ve sürekliliği sağlamak için ihtiyaçlarını belirtir. Kuruluşların iş sürekliliğini sağlarken bunun için gereken planları oluşturmaları, bu planları uygulamaları, işletmeleri, inceleme ve izleme yapmaları, sürdürmeleri ve oluşan riskleri azaltmak adına hazırlanmaları, yıkıcı olaylardan kurtarmak adına belgelenen yönetim sistemini daha da geliştirmeleri için gereken tüm şartları ifade eder.

ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim SistemiISO 22301 standardı, kendi bünyenizde ve sizi tercih eden müşterilerinize karşı ciddi bir duruş sergilediğinizi yansıtırken, sizden bekledikleri güveni karşıladığınızdan ve muhtemel yaşanacak olumsuz durumlara karşı tam olarak hazır olduğunuzu garanti eden bir sistemdir. Bu sistem BS 25999 İŞ Sürekliliği Standardının, ISO standardı şeklinde güncellenmiş ve en gelişmiş hali olarak karşınıza çıkar.

ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Ne İşe Yarar?

Bir hizmeti müşteriye sunmak adına ortaya çıkan kuruluşların büyük bir çoğunluğu herhangi bir aksilik ile karşılaştıklarında, sonraki iki yıl içinde tüm ticari faaliyetlere son vermek durumunda kalmaktadır. Bu sebeple büyük ya da küçük, hangi sektörde hizmet veriyor olursa olsun tüm kuruluşlar için iş sürekliliği en önemli konulardan bir haline gelmiştir. Büyük bir kesim bu önemin farkına vardığı için, bu konu hak ettiği değeri görmeye başlamıştır.

Ancak hala pek çok kuruluş ve hizmet veren sektör için iş sürekliliği yönetimi hala çok karmaşık bir konu olarak algılanmaktadır. Öyle ki dikkat edilmesi gereken noktalar tam anlamıyla kavranmadığından, iş sürekliliği adı altında bir takım yedeklilik uygulamaları gerçekleştirilmektedir.

Yedeklilik sistemi elbette çok önemlidir. Ancak kurumsal bir iş söz konusu olduğunda, iş sürekliliği için yeterli değildir. Kurumlar, iş sürekliliği sistemini oluşturma çalışmaları yaparken çok daha sistematik davranmalı ve bunun için çok uzun yıllarda kazanılmış deneyimlerle hazırlanan uluslararası standartları referans olarak almaları gerekir.

ISO 22301 standardı, bu alanda baz alınabilecek en nitelikli standart olarak karşınıza çıkar. Sizlere PUKÖ (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem al) döngüsünü sunar ve bu önemli noktalar için gereken önemli noktaları sunar. Bununla beraber bunun nasıl yapılacağına dair öneri ve şartlar sunmaz, yönetim sistemini kuruluşların inisiyatifine bırakır. Bu sebeple her sektörden, her ölçekten kuruma uygulamaya müsait bir standarttır.

ISO 22301 toplumsal güvenlik ve iş sürekliliği yönetiminde, bu yönetim sisteminin amacı, faydaları, yapısı ve İSO 22301 standardının tüm gereklilikleri, bu standardı baz alarak bir yönetim sistemi oluşturmak isteyen kuruluşların dikkat etmesi gereken konular pratikte uygulanarak sunulmaktadır. Dokümanlarla zenginleştirilmiş bu sistem, kuruluşların fayda sağlaması amacıyla düzenlenmektedir.

Sağladığı Avantajlar

İşletme ve kurumların sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için en önemli konuların başında iş sürekliliği gelir. İş sürekliliği, işletmelerin üretim ve faaliyetlerini sekteye uğratan bir olayın ardından, öncesinde tanımlanmış ve kabul edilebilir bir seviye olarak belirlenen seviyede sürdürebilme yetisidir. İşletmelerin bu beklenmeyen kesintileri yaşayıp sıkıntıya düşmemek adına, işletme için İSO 22301 standardını uygulamak yararınadır.

Bu uygulamanın sağladığı avantajlar başlıca şunlardır;

  • Kuruluştaki faaliyetlerin aksamasından dolayı işletmeye yansıtan olumsuzluk etkisi düşürülür,
  • Kuruluşun yaptığı faaliyetleri şimdi ya da daha sonra aksatabilecek olası riskler, şimdiden tespit edilip gereken tüm önlemlerin alınması sağlanır,
  • Kuruluş iş sürekliliği yeteneğini geliştirdiğinden, rekabet söz konusu olduğunda avantaj sağlar,
  • Tedarikçi firmanın, müşterinin, paydaşların, firmaların ve tüm çalışanların ihtiyaçları risk değerlendirme yöntemi sayesinde kolay şekilde karşılanmış olur,
  • Kuruluşların piyasada var olan saygınlıkları ve marka değeri korunur,
  • Kuruluşların tedarik zincirleri çok daha güvenli hale getirir,
  • Yapılan faaliyetlerin aksaması durumunda, bu faaliyetlerin aksama süresi en aza indirilecek ve kuruluşlar çok daha hızlı bir şekilde eski haline döner,
  • Kuruluşlar ve işletmeler kendileri ve ilişiği bulunan diğer kuruluşlar ve resmi işletmeler için geçerli olarak hazırlanan, yazılı halde çok kolay uygulanabilen acil durum hizmeti sunmuş olacaktır.

ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetimi Alkan Belgelendirme Farkıyla

İş sürekliliği yönetimi ve firmaların çalışma süreçlerinde her bakımdan onlar koruma altına alacak belgelerin alındığı firma güvenliği oldukça önemlidir. Alkan Belgelendirme, uzman kadrosu ve eğitimde üst düzey kalitede hizmet sunan yönetici ekibiyle belgelendirme danışma hizmetlerini pek çok firma ve sektör anlamında sürdürmektedir.

Alkan Belgelendirme’nin kuruluşunda ki esas amaç, işletmelerin kurulduğu ilk günden itibaren çalışma sürecinde izledikleri yolda, eğitim söz konusu olduğunda bilinçli çalışanlara ve çok daha verimli bir çalışma potansiyelini sağlamaktır. Ortaya çıkan bu potansiyeli sertifikalandırma ve belgelendirme işlemlerini büyük bir özveriyle gerçekleştiren Alkan Belgelendirme, bu sertifikalarla alınan tüm eğitimlerin devamlılığı konusunda uzman yönetici ekibi sayesinde danışmanlık hizmetini sorunsuz olarak ömür boyu vermeye devam etmektedir.

İhtiyacınız olan tüm ISO belgelerini Alkan Belgelendirme güvencesinde alabilir, bilinçli ve yenilikçi olmanın hazzını kalitenin ışığında deneyimleyebilirsiniz. Alkan Belgelendirme, belgelendirme hizmeti söz konusu olduğunda nitelikli tek adres.