EAC belgesi, son dönemlerde ticaretin artmasından kaynaklı ülke pazarlarına sayısız ürün girmesi ve bu ürünleri kontrol altında tutarken bir standart oluşturmak için dünyada çoğu ülkenin ortaya çıkardığı bir standart türüdür.

EAC Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

EAC belgesi Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Belarus, Ermenistan gibi ülkelerde bakanların bir araya gelip, EAC sertifika işlemini çıkarıp ardından yasalaştırdığı bir sistem olarak karşınıza çıkar. Bundan sonra bu 5 ülkenin pazarına girmek için EAC belgelendirme sisteminde yer alan standartlara uymaları mecburi kılınmıştır. EAC belgesi sayesinde ithal edilen ürünlerin standartları yakalaması çok daha kolay olduğundan, her ürün beş ülkenin pazarında da rahatlıkla satılabilir. EAC belgesi almayan tüm ürünler ise saf dışı bırakılır.

EAC belgesinin en çarpıcı özelliği her ürüne standart getirildiği için tüketicinin çok daha kaliteli ürünler kullanması, can ve mal güvenliklerinin korunmasını sağlamak için EAC belgelendirmesi sistemine geçilmiştir. Avrupa birliği ülkelerince ithal edilen ürünlerde CE belgesi ne ise, EAC belgesi de bu ülkelerde o işe yarar.

EAC Belgesi

EAC sertifikası, EAC belgesi içinde yer alan parti bazlı ürünlere, belgelendirme sistemidir. Yani EAC belgesi, üretilecek olan ürünlerin tamamını içine alan bir belgelendirmedir. EAC sertifikası ise üretilmek üzere olan ürünün belli miktarda yani parti bazlı ürünleri kapsamaktadır.

EAC belgesi, 1, 3 ya da 5 yıla kadar alınabilen bir belge türüdür. Mevcut sayılan 5 tane ülkelerince oluşturulan EAC belgesinin, mevcut yasa ve teknik reglament’lere yönelik alınması şarttır. Her ürün için bu Avrasya Ekonomik birliği ülkelerinin pazarlarına sunulan ayrı ayrı reglamenti (yönetmeliği) vardır. Teknik reglamentlere yönelik EAC belgesi düzenlenmektedir. Her ürünün güvenliği bakımından sertifika gümrük birliği teknik uygulamalara uygun ürünlerin uygunluklarını inceleyen ve sağlayan EAC belgesi düzenlenir.

EAC belgesi alabilmek için kesinlikle ilgili bakanlık tarafından yetki verilmiş akredite muayene kuruluşlarına başvurulmalıdır. EAC belgesi için ilgi firma veya bu firma tarafından yetkilendirilmiş kişilerce onaylanmış kuruluşa başvuru yapmak gerekir. EAC belgesi alabilmek için tüm başvurular mevcut yasa ve tekniklere göre değerlendirilir. Ardından akredite muayenesi kuruluş tarafından uygunluğu doğrulanır ve belge verilir. EAC belgesini almaya hak kazanmış her firma ürünlerine EAC logosu iliştirebilir.

EAC belgesi (EAC Uygunluk Sertifikası veya EAC Uygunluk Deklarasyonu) Gümrük birliği sınırları içerisinde yer alan devletlerce Akredite edilip yetkilendirilen Sertifika kuruluşlarından rahatlıkla alınabilir.

EAC sertifika, Gümrük Birliği ülkelerince ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve Teknik Regülasyonlara uygun olduğu anlamını taşıyarak belgelendirilmesidir. Bununla birlikte bütün Gümrük Birliği ülkelerinde ithal edildikten sonra, montajı yapılan ekipman ve makinelerine ek olarak endüstriyel kullanım iznine ihtiyaç duyulmayacak şekilde aktif kullanılmasına imkan tanımaktadır.

Bu belgeyi vermek için yetki sahibi olan laboratuvarlar ve kurumlar, Gümrük Birliği genel akreditasyonu bazında yetki sahibi olmuştur. EAC Gümrük Birliği Sertifikasyon şemaları ise şu şekildedir:

  • Şema 1c: Belirli bir sayıda üretilmiş ürünler için düzenlenir.
  • Şema 3c: Aynı anda bir partide üretilen ürünler için düzenlenir.
  • Şema 4c: Belirlenmiş bir ürün adına düzenlenir.

EAC Gümrük Birliği Sertifikasyonu için üretim sağlanan fabrikayı ziyaret ve numune testi yapmak şarttır. Ancak bazı özel hallerde ziyaret ya da test yapmayı beklemeden, EAC şartlarına uygun olduğunun belgelendirmesi yapılabilir. Bununla birlikte Sertifika Gümrük Birliği sürecinde Yıllık İnceleme uygulanması gerekebilir.

Yapılan testin sonuçları, sertifika yanında kuruluşa teslim edilir.

Bu anlamda verilen tüm belgeler, Gümrük Birliğinin veri tabanına kayıt edilmektedir. Bu sayede tüm gümrüklerde bu sertifikanın içeriği, varlığı herkes tarafından rahatlıkla incelenebilmektedir. Eğer belgeniz bu resmi kayıtta görünmüyorsa, geçersiz sayılır.

Üreticileri ve tüketicileri korumak amaçlı düzenlenen EAC belgesi sorgulamak istediğinizde Alkan Belgelendirme, bu durumunda gereken desteği sizlere sunacaktır.

EAC Gümrük Birliği Deklarasyonu

EAC deklarasyonu, hem yabancı üreticilere hem de bu ülkelerin Gümrük Birliği sınırlarında içinde dahil olan yasal temsilci şirketler adına verilir. Bu belge tek ya da seri üretim söz konusu olduğunda, 1, 3 ya da 5 yıl olacak şekilde tarafınıza iletilir. EAC deklarasyonunda yıllık olarak gözetim veya denetim gibi şartlar gerekmemektedir.

EAC Gümrük Birliği Sertifikasyonu anlamında üye olan ülkelerin herhangi bir tanesinde resmi şekilde kayıtlı olan temsilci bir firma, müşteri, yerel şahıs veya bir aracı olması gereklidir.

EAC Gümrük Birliği sertifikası, EAC Belgesi Avrasya Ekonomik Topluluğu Komisyonunun 293 Sayı ve 25 Aralık 2012 tarihinde verilen karar uyarınca; Gümrük Birliğinde uygulanmak üzere belirlenen sertifika biçimlerinin teknik belgeler anlamında yasalaşmasına ve 15 Şubat 2013 tarihinden beri uygulanmaya başlanmasına karar verilmiştir. Yani EAC belgesi almak demek Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan tarafından kurulmuş olan ve 2015 senesinde Ermenistan ve Kırgızistan’ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin pazarlarında yer alan ürünlerin bu teknik düzenlemelere uygun olduğunu ifade eder. Bununla birlikte bu bahsi geçen uygulama Rusya Federasyonu, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan için hala geçerlidir.

TR CU (EAC) Gümrük Birliği Sertifikasyonu, önceki bilinen adıyla GOST Sisteminin yerine uygulanan bir sistemdir. Bu sertifika sayesinde; Gümrük Birliği Ülkelerinde ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve teknik regülasyonlara uyumlu olduğunun belgelendirildiğini temsil eder.

EAC Belgesi İçin Alkan Belgelendirme Yanınızda

EAC sertifika süreleri, mutlaka dikkate alınmalıdır.

1 yıllık seri üretim EAC sertifikası için: Uzman ekipler tarafından ziyaret gerçekleştirilmeden önce numune ve doküman aracılığı ile 1 yıl süre için verilen sertifika türüdür. Bu sertifikalar seri üretim anlamında verilir ve 3 yıllık sertifikalarla aynı görevi görür.

3-5 yıllık EAC Seri üretim Sertifikası: Uzmanların ziyaretinden sonra, 3 ya da 5 senelik bir süre içinde geçerli olan ve seri üretim alanında alınmış belgelerdir. Teknik düzenlemelerin yapıldıktan sonra alınan bu belgeler, 3 ve 5 yıl içerisinde yapılacak olan tüm sevkiyatların gümrük işleri söz konusu olduğunda, bununla birlikte Avrasya Ülkelerinin iç piyasasında beyan etme zorunluluğunun mevcut bulunduğu yerlerde geçerliliğini korur. Bu belgelerin temin süresi ürün anlamında değişkenlik gösterse bile 10-20 iş günü arasındadır.

Alkan Belgelendirme, tüm belgelendirme işlemlerinizi büyük bir özveriyle yürüten ve üst düzey kalite standartlarında aldığınız eğitimlerin devamlılığını sağlarken, uzman kadromuz sayesinde bu danışmanlık hizmetini ömür boyunca veren profesyonel bir firmadır. Nitelikli hizmet ve orijinal belgelendirme ile sorunlara akılcı çözümler sunan Alkan Belgelendirme hakkında detaylı bilgi alabilmek için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.